Boekentip: De fontein, maak wijze keuzes

De boekenkast van TeamInDialoog is goed gevuld. Boeken waarmee gewerkt wordt in individuele, leiderschap- & teamcoaching en inspiratie voor trainingen en organisatieadvies. Neus eens door de boekentips en laat je inspireren.

Els van Steijn is systemisch coach, we kunnen haar gerust expert in familieopstellingen noemen en houdt zich ook bezig met organisatieopstellingen. Auteur van het boek; ‘De fontein, maak wijze keuzes’.

In welke bak sta jij?

De fontein met meerdere bakken als metafoor. In het familiesysteem staan in de bovenste bakken je voorouders, de bak daaronder jouw opa’s en oma’s, de bak daaronder je ouders en daaronder sta jij (in de kindsbak). In de bak onder jou kunnen je kinderen staan en daaronder kan een bak zijn met je kleinkinderen. Zo heeft iedereen in een systeem een eigen plek. Als ieder plaatsneemt in de juiste bak, zal de fontein stromen.
Zo werkt het ook met organisaties, als ieder op de juiste plek staat en die ook ten volste in kan nemen, zal het stromen.

Een duidelijke richting ontbreekt. In het team heerst onrust. Wisselingen in het team de afgelopen paar jaar. Enerzijds werken de collega’s samen, anderzijds spreken ze zich naar elkaar niet uit. Wat niet uitgesproken is wordt geventileerd bij de coachee.

Hoe voorkom je dat je belemmerende patronen blijft herhalen?

Door in te zien in welke bak in de fontein je in je (professionele) leven gaat staan, zie je welke invloed dit heeft op je gezondheid, (liefdes)relaties, in organisaties, in jouw werk en in de maatschappij. Naast inzichten lees je in het boek tips, waardoor je meer op jouw plek gaat staan.

“Je plek innemen begint bij het afvragen wat van de ander is. Dat de ander te gunnen en niet te dragen wat niet van jou is.”

‘Hardnekkige patronen in je leven kun je bijna altijd herleiden tot je systeem van herkomst. Je neemt je familiesysteem dus eigenlijk mee naar je werkplek.’ (E. van Steijn, 2020). Het boek legt de brug van familiesystemen naar organisatiesystemen en het effect hiervan op jou als professional of leider.
Niet voor niets gebruik ik Els’ boek in individuele en leiderschap coaching. In mijn werk zie ik dat professionals en leiders de meest effectieve ontwikkeling doormaken, als de coaching zich richt op het snijvlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daar waar diverse systemen en dynamieken elkaar ontmoeten.

Laagdrempelig meesterschap

Het boek is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in systemisch werk en opstellingen. Op laagdrempelige manier neemt Els je mee in systemische begrippen als; ego, persoonlijk geweten, systemisch kijken, het niet-weten, universeel geweten, je lichaam goed bewonen, verruimen van je bewustzijn en waarnemen.

Als systemisch (team)coach of adviseur herken je in haar boek de kennis en kunde van Bert Hellinger (grondlegger van systemisch werk en opstellingen) Jan Jacob Stam (oprichter Bert Hellinger Instituut Nederland) en ook het werk van Brené Brown  en Gabor Maté. Op hele pragmatische wijze is het boek doordrongen van deze vakkennis. Els’ metaforen en taal geeft precies de juiste woorden om beweging te creëren.

Systemisch werk en interventies in organisaties

Wie door Dorianne van TeamInDialoog gecoacht is of deel heeft genomen aan een workshop organisatieopstellingen, zal herkennen dat zij je zinnen uit laat spreken.
Els vertelt je in haar boek hoe systeemzinnen dat wat vastzit los kan maken.

“De realiteit is het meest helend, hoe pijnlijk die ook is.”

Een systeemzin activeert de primaire emotie, waardoor iets weer in natuurlijk beweging terug kan veren. Meestal zorgt dit voor ontspanning. Er ontstaat heling of ruimte om te bewegen, een nieuw patroon te ontvouwen. Waardoor het in je (professionele) leven weer gaat stromen.

Persoonlijk leiderschap

Els hoopt met dit boek je bewustzijn te vergroten. Wat mij betreft doet het dat ook. Het boek laat je zien hoe je zelf regie kan nemen en weloverwogen keuzes kan maken in het hier en nu. Dat wat binnen je invloed past. De verantwoordelijkheid voor jouw gedrag en jouw keuzes ligt in jouw handen.

“In verbinding blijven met jezelf en de ander en tegelijkertijd grenzen kunnen stellen, doe je door op jouw unieke plek in de fontein te staan.”

Één van de prachtige zinnen die je vindt in de kantlijn van de bladzijden. Een vraagstuk wat regelmatig op het pad van TeamInDialoog komt. Lees maar eens het verhaal van deze coachee.
De zinnen in de kantlijn zijn inspiratiebronnen, inzichten en tips om het jezelf en anderen goed te laten gaan.

Boek ‘De fontein, maak wijze keuzes’ kopen of online inkijken? Ga naar Uitgeverij Het Nooderlicht.

Wil je meer weten over het concept of de metafoor ‘de fontein’, lees dan het eerste boek van Els van Steijn: ‘De fontein, vind je plek’.

Ben jij meer een luisteraar dan een lezer? Luister dan eens naar de podcast van Els van Steijn met Giel Beelen voor Kukuru: Podcast deel 1, waarin vooral ingegaan wordt op het eerste boek ‘De fontein, vind je plek’. Podcast deel 2, waarin het tweede boek ‘De fontein, maak wijze keuzes’ centraal staat.