Opstellingen

Je hebt een vraag, een issue in je team of organisatie.
Het stokt ergens in de samenwerking, maar het wordt niet duidelijk waar en waarom. Het zit in de onderstroom: er is bijvoorbeeld gebrek aan vertrouwen, commitment, verbinding, veranderingsbereidheid of dialoog. Of er heerst onveiligheid of angst, mensen lijken zich op verschillende eilandjes te bevinden.

Kortom: je team of organisatie wil wel vooruit, maar het lukt niet.

Een andere blik op vraagstukken

Een organisatie- of teamopstelling verschaft je inzichten waarmee je het in je organisatie of team weer kunt laten stromen. Door het probleem letterlijk op te stellen, krijg je een andere blik op vraagstukken, zodat je toekomstgericht kunt werken aan de groei van je team of organisatie.

Hierdoor zie je wat die weerstand of het gedoe in je team of organisatie probeert te zeggen. Je krijgt inzicht in de mogelijke gevolgen van (toekomstige) organisatieveranderingen. En je ziet wat nodig is om de ontwikkeling of verandering goed te verwezenlijken.

Een opstelling geeft een systemisch perspectief & brengt je in beweging.

Een organisatieopstelling is een ruimte uitbeelding van de dynamieken in de organisatie of het team. Het maakt duidelijk welke elementen en rollen invloed hebben op deze dynamieken. Er is aandacht voor het grotere geheel, de oorsprong en historie van de organisatie of het team.

Organisatieopsteller

Dorianne is opgeleid in systemisch werk en tot organisatieopsteller bij Bert Hellinger Instituut Nederland. Zij werkt vanuit de systemisch fenomelogische basishouding. Opstellingen kunnen gedaan worden met (externe) representanten, met een tafelopstelling of vloerankers.

Hoe werkt een opstelling?

Wij zijn gewengd om analytisch en linair naar individiuele, team- en organisatievraagstukken te kijken. Met een opstelling kijk je systemisch. Je zoomt ver uit en er is aandacht voor de onderstroom. Hierdoor krijg je een ander en breder perspectief.

Opstellingen laten je het systeem en de invloeden die het systeem op jou of je vraagstuk heeft aanschouwen. In eens worden dingen zichtbaar of verhelderd. 

Je plaatst representanten* (de andere deelnemers aan de opstelling) in de ruimte. Zij representeren elementen van het vraagstuk. De represenanten krijgen informatie over die elementen, de onderlinge verhouding, patronen, gevoelens. De opstelling maakt de patronen en dynamiek in het systeem zichtbaar.

Door interventies te doen of representanten op een andere plek te plaatsen, elementen toe te voegen of weg te laten, kan je letterlijk aanschouwen wat verandering met de dynamiek in het systeem en de context doet.

*Je kunt ook opstellen met poppetjes, vloerankers, papiertjes etc. 

Meer lezen over opstellingen? Klik dan hier.

Workshop organisatieopstellingen

  • Wil je de kracht van systemisch kijken en opstellingen zelf ervaren?
  • Heb je een vraagstuk in je loopbaan, werk, team, organisatie of als leidinggevende of ondernemer waar je mee aan de slag wilt? Of waar ondanks eerdere acties geen vooruitgang in zit?
  • Of ben je nieuwsgierig geworden naar deze manier van onderzoeken en ontwikkelen?

Maak dan kennis met organisatieopstellingen in een workshop.

Reviews

Ik vond het echt enorm waardevol wat we in de coachmiddag en opstelling hebben gedaan. Het maakt mij heel veel duidelijk wat ik niet eerder zo voelde.
Ik vond het ook bijzonder om jou op deze manier bezig te zien. Je zit helemaal op je plek en het is echt een geweldig talent dat je hebt.

Carolien

Dank voor de zorgzame proceduren van inschrijven en informatie ontvangen bij de Workshop Organisatieopstellingen. De sessies zelf waren krachtig gedoseerd. Begeleiderschap is professioneel, veilig en helder.

Rob Consultant & Trainer

Ik was nog onbekend met organisatieopstellingen. De opstelling heb ik als prachtige manier ervaren, om door een andere bril naar organisaties te kijken.
Coaching was prettig, geduldig en vakkundig.

Patrick IT Manager EGM Architecten

De Workshop Organisatieopstellingen is een leuke en vooral leerzame manier om kennis te maken met teamopstellingen. Kan het iedereen aanraden!
Dorianne is een prettige begeleider, je zorgt voor bewustwording.

Kelly

"Dit is het!" Dat waren mijn woorden toen we gezamenlijk tot de kern kwamen van mijn teamopstelling. Middels scherpe vragen, intuïtie en door patronen inzichtelijk te maken heeft Dorianne mij geholpen om in te zien wat mij te doen staat binnen het team. Dorianne is heel prettig in de samenwerking, straalt rust en vertrouwen uit, en ze is zeer gedreven om je te helpen richting te geven aan persoonlijk- en professioneel leiderschap. Ik ben Dorianne zeer dankbaar voor haar bijdrage in dit proces, en ik kan haar van harte aanbevelen voor ieder die mooie stappen wilt zetten als professional.

Lisette Psychiatrisch Verpleegkundige