Hoe een organisatieopstelling jou, je team en je organisatie helpt floreren

Opstellingen is een relatief jonge methode in de wereld van organisatieontwikkeling. Toch zijn er steeds meer (team)coaches en organisatieontwikkelaars die deze methode toepassen. Waarom? Onbewuste, onzichtbare patronen en dynamieken worden zichtbaar. Juist daar zit vaak de toegang naar verbetering, ontwikkeling, verandering en zelfs doorbraak!

Wat is een organisatieopstelling

Een organisatieopstelling is een ruimtelijke uitbeelding van de dynamieken, verhoudingen, patronen in het systeem; jouw organisatie en/of team. Door het probleem letterlijk in de ruimte op te stellen, krijg je een andere blik op vraagstukken. Zo kan je gericht werken aan verbetering en groei van je team of organisatie.

De gids bij ontwikkelwensen of gedoe

Het is mijn missie om leiders en teams te laten groeien en floreren in succesvol samenwerken. Geen gemakkelijke missie, want ik stuit nog al eens op gedoe. Onuitgesproken meningen, (voor)oordelen, conflicten, roddelen, verzet, uitstellen van beslissingen, elkaar ontlopen of in de weg zitten, met de vinger naar de ander wijzen, oogkleppen op en zo meer.

“In welk systeem je ook bent, je neemt altijd jezelf mee.”

Daarom een organisatieopstelling!

Allerlei patronen liggen aan het individuele en collectieve gedrag ten grondslag. Vaak zijn het hardnekkige patronen en overtuigingen die ook in andere systemen waar je deelgenoot van bent zichtbaar worden.
Hoe komt dat? Omdat je, als leidinggevende, ondernemer, professional altijd jezelf meeneemt. Precies, daar zit het! Vaak is dit te herleiden naar je familiesysteem. Daaruit neem je (veel onbewust) heel veel uit mee. Gedrag en patronen die je helpen en goed doen, net als patronen die je flink in de weg kunnen staan.

Een organisatieopstelling is een krachtversterker

De kracht van een organisatieopstelling is onder andere dat het diepere inzichten geeft en daardoor meer bewustwording creëert.

  • Het systeem helder in beeld.
    Je ziet nu wel meer dan alleen het probleem, de vraag en persoon in kwestie zelf. Dat helpt, want vaak ligt de oorzaak en de oplossing ergens anders dan je met lineair denken zou verwachten.
  • Het effect van de opstelling is direct zichtbaar.
    Dus zou je meteen met de inzichten aan de slag kunnen gaan.
  • Geen zweverig geneuzel.
    Het is op een toegankelijke wijze werken met informatie en dingen waar je anders de vinger niet achter krijgt, zonder dat het kijken in glazen bol is.
  • Veelvuldige gesprekken/overleggen zijn niet meer nodig.
    De organisatieopstelling geeft direct een weergave van het vraagstuk, de betrokken elementen en het hele systeem. Hierdoor kan je veel sneller naar de volgende stap.
  • De onderstroom komt boven
    Het onbesprokene of datgene wat nog niet direct zichtbaar is wordt nu wel helder. De waterlijn zakt waardoor er meer onbenut potentieel aan het licht komt.
  • Zet beweging in gang
    Deelnemers aan een opstelling zijn meer geneigd zichzelf te ontwikkelen en in actie te komen, door bijvoorbeeld nieuw gedrag uit te proberen of dingen anders te doen. Daarmee brengen zij een ontwikkelgerichte beweging in het team en de organisatie.

Lees hier welke kracht uit een organisatieopstelling deze ondernemer heeft ervaren.

Welke vragen, verlangens en problemen lenen zich voor een organisatieopstelling?

De fusie of overname is vlekkeloos en volgens plan verlopen. Toch blijkt één vestiging niet lekker te draaien, de klanten zijn ontevreden en het personeelsverloop neemt toe.

Je zou dolgraag een stap maken in je loopbaan. Iedere keer als je er net bent, krijgt iemand anders de kans of zie je zelf allerlei beren op de weg. Hoe kan je je verlangen verwezenlijken?

Het stokt al een tijdje in de samenwerking en het wordt je maar niet duidelijk waarom of wat je hier aan kunt doen. Zo’n vraagstuk kan je heel goed onderzoeken met een organisatieopstelling.

Lees ook eens het verhaal van deze fysiotherapie praktijkhouder of vind hier diverse vragen, verlangens en problemen die zich lenen voor een organisatieopstelling.

Hoe gaat zo’n opstelling dan?

De organisatieopsteller (begeleider/coach) stelt je verschillende vragen om een zo compleet mogelijk beeld van je vraagstuk krijgen.
Vervolgens worden een aantal elementen uit jouw vraagstuk gekozen. Denk aan; functies, een team, de directie, het organisatiedoel, de verandering. Deze elementen worden gepresenteerd door representanten (de andere deelnemers of externe representanten). Of je stelt op met poppetjes, vloerankers, papiertjes, kopjes.

De representanten worden opgesteld in de ruimte en daardoor komt het systeem of een deel van het systeem in beeld.  Een organisatieopstelling is namelijk een methode binnen het systemisch kijken en werken.

Door interventies te doen of representanten op een andere plek te plaatsen, elementen toe te voegen of weg te laten, kan je letterlijk aanschouwen wat verandering met de dynamiek in het systeem en de context doet.

Lees hier hoe een organisatieopstelling voor jou of je team/organisatie kan werken.

Wil je ook eens een organisatieopstelling ervaren, als deelnemer en/of representant? Doe dan mee met de workshop organisatieopstellingen. Deze wordt gegeven door Dorianne Oerlemans. Zij is opgeleid tot organisatieopsteller bij Bert Hellinger Instituut Nederland. 

Ben je geïnspireerd? Lees in dit artikel meer over systemisch kijken en werken. Je vindt in dit artikel ook 4 systemische boekentips.