Boekentip: Now we’re talking! Deep Democracy in actie

De boekenkast van TeamInDialoog is goed gevuld. Boeken waarmee gewerkt wordt in individuele, leiderschap- & teamcoaching en inspiratie voor trainingen en organisatieadvies. Neus eens door de boekentips en laat je inspireren.

Het boek in twee woorden: pragmatisch en bemoedigend.
In actie! Dat kan je zeker na het lezen van dit handzame boekje. Boeken lezen is inspirerend, je doet kennis op en het mooiste is als je er ook iets mee kunt doen. Bij dat laatste blijven de meeste mensen steken: ‘Hoe doe ik dat dan?’, ‘Ik weet het nu wel, maar kan ik dat ook?’. Dit boekje maakt dat jij gewoon de stap durft te zetten.

Het boek Now we’re talking, Deep Democracy in actie helpt jou, jezelf toestaan dat je het nog niet allemaal weet. Dat je fouten mag maken. Leren door te doen. Je stopt het boekje zo in je tas of broekzak. Spieken mag! Met dit boekje breng jij de basics van Deep Democracy en een klein beetje meer in praktijk. Lees hier meer over de basics van Deep Democracy.

Frank belooft drie dingen als je zijn tips en tools toepast:

  • Rijkere gesprekken
  • Aangaan van conflicten en ze niet langer vermijden
  • Allerbeste besluiten

Rijkere gesprekken

Goede gesprekken, hoe doe je dat?
Meestal weten mensen je wel te vertellen hoe het niet moet. Daar begint Frank Weijers ook mee; wat zijn slechte gesprekken.
Welke vormen van verwarrende communicatie er zijn en hoe kan je hier op interveniëren.
Zo benoemt hij het afdwalen, glijden (‘sliding, not deciding’). De interventie: een weerbericht geven. Dat helpt bij het krijgen van rijkere gesprekken.

Rijkere gesprekken krijg je als iedereen mee mag doen; inclusie. Vooral door te beginnen vanuit jezelf met de intentie: ‘Ik ga openhartig naar anderen luisteren, ook als ze anders doen, denken of praten dan ik.’

In het boekje worden de 3 stappen voor goede gesprekken uitgewerkt.

Is het tijd om de groep verder te brengen? Geef dan een weerbericht!

Weerbericht een typische term en interventie in Deep Democracy. Eerlijk gezegd wemelt het in Deep Democracy van de terminologie en metaforen. Waar ik sommige situaties of omgevingen daar wars van ben, vind ik het hierin heerlijk! Het brengt een gemeenschappelijke taal en verbeelding op gang die iedereen kan volgen.
In dit boekje wordt je meegenomen in deze termen en metaforen. Wat ze betekenen en hoe en wanneer je ze kan toepassen.

Weerbericht: één van de interventies uitgelicht

De techniek weerbericht kan je gebruiken om naar de onderstroom te gaan en te kijken. Je kan de techniek gebruiken als het stormt, als het regent of als het weer altijd hetzelfde is. Met andere woorden, als een groep of team vastloopt, doordat dat ze rond blijven draaien, wanneer destructieve patronen zich blijven herhalen of wanneer er dubbele signalen worden afgegeven. Het is ontzettend lastig om hier zelf als team of groep uit te komen, want je zit er middenin. Als dialoogbegeleider kan je met deze techniek oordeelvrij de groepsblindheid opheffen. De eerste stap om tot actie over te gaan.

Aangaan van conflicten

Niet gehoorde stemmen verdwijnen meestal onder water. Bij Deep Democracy noemen we dat vissen. Die vissen leiden op hun beurt weer tot sabotagegedrag. Wat sabotagegedrag is lees je hier. Vandaaruit ontstaat vaak gedoe. Gevolg; verharden of vermijden.

Gedoe in de onderstroom lost niet op door conflicten te vermijden, maar juist wel door ze constructief aan te gaan.

Het duiken in de onderstroom is de vijfde stap van de gespreksstappen van Deep Democracy, die afhankelijk van de situatie wel of niet nodig is. Frank legt kort en bondig uit wat je wel en niet doet bij sabotagegedrag en hoe je het betere conflict kan aangaan.

Als je met elkaar zorgt dat het veilig is dan kan je de spanning aankijken.

Vaak hebben mensen als het spannend wordt de neiging er vandaan te bewegen. De dialoogbegeleider kan een weerbericht geven en het team meenemen. ‘Kissing over the edge’ heet dit en wordt nader uitgewerkt in het boekje.
Om vervolgens ‘het niet-gevoerde gesprek’ te voeren. Waarin het kan gaan over waar al heel lang niet over gesproken wordt of waar polariteiten met elkaar kunnen bekeken kunnen worden.

Veiligheid wordt door Frank een aantal keer genoemd. Hij neemt je mee in de veiligheidsprincipes. Daar zie ik de paralellen met holding space. Als dialoogbegeleider, als teamleider, adviseur of als groeps- of teamlid zelf heb je een bepaalde mate van holding space te houden. Voor wie hier meer over wil weten, raad ik het boek Holding Space van Heather Plett aanraden. Het boek staat in de boekenkast, dus wie weet volgt er nog een boekentip op de website.

Allerbeste besluiten

Het beste besluit is een meerderheidsbesluit verrijkt met de wijsheid van de minderheid. Meerderheidswijsheid ophalen? Vraag aan de minderheid wat er nodig is om mee te gaan in het besluit van de meerderheid. (Frank Weijers, 2020)
Dit is stap 4 van de 5 gespreksstappen van Deep Democracy.

Ook hier worden weer slechte besluiten en beste besluiten toegelicht. De twee polariteiten van ieder onderwerp komen steeds aan bod. Op praktische wijze wordt uitgelegd wat je kan doen als het niet lukt om het meerderheidsbesluit (de helft + 1) te verrijken met de stemmen van de minderheid.

De rol van facilitator

Voor dialoogbegeleiders, facilitators vraagt het gehele proces in evenwicht te zijn met je eigen begeleiderschap. Daartoe geeft hij uitleg over de metaskills en de diverse rollen waarin we onszelf en anderen vastzetten (rolfluïditeit).
Nieuwsgierig naar de betekenis van deze twee termen? Lees dan het boek Now we’re talking van Frank Weijers.

Wist je dat…

Het boek boek Now we’re talking van Frank Weijers onderdeel is van de Masterclass Leiderschap & Dialoog. En dat je deze na afloop meeneemt in je goodiebag! In deze masterclass leer je en oefen je met de basisbeginselen van Deep Democracy. Lees hier meer over de masterclass.

Wie is Frank?

Frank Weijers is voor mij een inspiratiebron. Na mijn opleidingen bij verschillende trainers van Human Dimensions, hoop ik ooit nog eens bij hem een training of opleiding te mogen volgen!
Frank is een veel gevraagd procesbegeleider, trainer en spreker rond de thema’s Deep Democracy, conflict, diversiteit en inclusie. Hij is opgeleid in Deep Democracy, transactionele analyse, systemisch werk, interventiekunde en corporate antropologie. Als je weet dat vanuit TeamInDialoog in ieder geval met de eerste drie gewerkt wordt, snap je dat ik de inspiratie van Frank opslurp!

Het boek Now we’re talking. Deep Democracy in actie – Frank Weijers is onderdeel van en krijg je na afloop van de Masterclass Leiderschap & Dialoog

Boekentips
Deep Democracy. De wijsheid van de minderheid – Jitske Kramer lees hier de boekentip
Conflict en polarisatie. Effectieve interventies – Frank Weijers

Artikel
Wat is Deep Democracy? lees hier
Sabotagegedrag, een signaal dat het stormt in de onderstroom lees hier

Blog
Verhaal van Koning Eigenheimer: Wanneer autocratische besluitvorming niet werkt
lees hier

Video
Mining the Gold of Conflict – Myrna Lewis @ TEDxCapeTown kijk hier

Podcast
Duiken in dynamieken, Aflevering 2: Dynamieken door de bril van Deep Democracy met Frank Weijers – Vidarte Podcast luister hier

Training
Voor wie Deep Democracy eigen wil maken, de kracht van dialoog wil benutten, durft te varen in de onderstroom: Training Dialoog in Teams